Meidän hääsuunnitelmat

Kuten monet varmaan tietävätkin, niin aiomme juhlia häitämme 7.10.2023 Ranskassa. Juhlapaikaksi valikoitui keskiaikainen linna, Château du Raysse, Dordognen alueelta. Linna sijaitsee Cazoulèsin kylässä ja noin 3 km päässä Souillacin kaupungista. Pariisista pääsee Souillaciin myös suoralla junayhteydellä. Tämä oli meille tärkeää sillä haluamme valtaosan matkastamme kulkea maata pitkin lentämisen sijaan. Kaikki suunnitelmat häihin liittyen eivät ole vielä aivan lukkoon lyötyjä, kuten esimerkiksi se miten ja milloin matkustamme tai minkälainen matkareittimme tulee olemaan. Näitä pääsemme suunnittelemaan aikaisintaan vuotta ennen hääjuhlaa. Tosi moni asia on kuitenkin jo sovittuna: paikka, ruokailu, valokuvaus ja ainakin Sonjan hääpuvun tekijä.

Kuva: Laura Karlin

Menemme virallisesti naimisiin jo tämän vuoden puolella Suomessa. Onneksemme Turun DVV:n vihkiaikoja oli jäljellä perjantaille 7.10.2022. joten meidät vihitään samalla päivämäärällä kuin varsinaisia häitäkin juhlitaan. Emme halunneet kuitenkaan vain “käväistä nopeasti maistraatissa” vaan olemme kutsuneet myös tälle vuodelle pienen määrän läheisiä paikalle todistamaan vihkimistä ja juhlistamaan virallista naimisiinmenoa ravintolaillallisella.

Olimme suunnitelleet tähän myös pientä häämatkaa Berliiniin, mutta liput peruutettiin. Yritimme etsiä korvaavia reittejä maata pitkin, mutta suruksemme huomasimme, että lokakuussa monet sellaiset kätevät junayhteydet, joilla olisimme päässeet näppärästi perille, jäävät talvitauolle. Pyörittelemme vielä eri vaihtoehtoja jollekin “extralle” ihan täällä Suomessa. Katsotaan mitä keksimme.

Linnan vuokraaminen viikoksi Ranskasta saattaa kuulostaa todella kalliilta ja tavallaan se sitä onkin. Tämä ei tule kuitenkaan paljon kalliimaksi kuin juhlatilan vuokra Suomessa + häämatkan majoitukset. Saamme koko linnan viikoksi käyttöön. Linnassa on nukkumatilaa noin 37 vieraalle. Menemme paikalle pienemmän porukan kanssa koko viikoksi ja loput vieraista saapuvat häitä edeltävänä päivänä. Näin meille jää hyvin aikaa valmistella juhlia, mutta myös lomailla. Linna on koko tuon viikon käytössämme vapaasti ja lähiympäristössä on valtavan paljon nähtävää ja koettavaa.

Se missä todellisuudessa säästämme eniten on ruokailu. Linnalla ei ole omaa kokkia vaan jokainen vuokraaja hoitaa ruokailut itsenäisesti haluamallaan tavalla. Halusimme tarjota häissämme vegaanista ruokaa ja tämä osoittautui Ranskassa hivenen haastavaksi – ei vähiten siksi, että klassinen ranskalainen keittiö tukeutuu vahvasti eläinkunnan tuotteisiin. Löysimme aivan ihanan vegaanikokin, jolla on oma pieni ravintola ja koulutustila (Le Cheval Blanc) vain noin 100 km päässä juhlapaikastamme. Pyysimme tarjouksen kokonaisuudesta, jossa on kaksi arki-illallista (torstai ja perjantai), kolme brunssia (perjantai, hääpäivän brunssi ja sunnuntai) sekä varsinainen hääillallinen. Näiden kaikkien kokonaiskustannus oli pienempi tai sama kuin yhden kolmen ruokalajin hääillallisen täällä Suomessa. Varasimme Natalien heti.

Häidemme valokuvaaja on Laura Karlin. Olemmekin avanneet kuvaajan valintaan liittyvää prosessia aiemmin. Lyhyesti voidaan todeta, että halusimme kuvaajan, jonka työnjälki miellyttää itseämme, mutta joka on myös turvallinen eikä kavahda vähemmistöaiheista puhumista. Laura matkustaa Ranskaan ja saapuu linnalle loppujen vieraiden kanssa samaan aikaan. Laura yöpyy linnalla ja hänet on laskettu myös kaikkiin ruokailuihin mukaan sillä vaikka hän on töissä, on hän myös meidän vieraamme ja ystävämme.

Olemme tehneet muutamia suunnitelmia Lauralle valmiiksi. Ensinnäkin, määrittelimme häidemme pukukoodin mustaksi. Pukupakkoa ei ole ja mikään asuste ei ole liikaa – olemmehan linnassa. Kun kaikki ovat pukeutuneet mustaan (myös hääpari), on mahdollista saada aika siistejä kuvia. Tunnustan, että tässä taustalla on puhtaan valokuvausesteettiset syyt. Puhuimme myös mahdollisuudesta ottaa hääpotretit hyvin aikaisin hääpäivän aamuna auringonnousun aikaan. Joudumme toki silloin Sonjan kanssa valmistautumaan kahteen kertaan hääpäivän aikana, mutta kuvaajina meille ei ole mikään vaiva puunata itsemme kuvauksiin kuudelta aamulla hyvän valon takia ja uudestaan iltapäivällä juhlia varten.

Minulla ei ole vielä harmainta hajuakaan siitä mitä aion pukea päälleni hääjuhlassa (kummassakaan niistä). Sonjan hääpukukonsepti on pidemmällä ja konkretisoitunut jopa Pinterest-inspiskansioksi asti. Vallitsevia teemoja ovat tällä hetkellä ainakin iso helma, tylli, dramaattisuus – sana “laahuskin” on heitetty ilmoille muutamaan otteeseen. Ystävämme Valentin ja Iida Heili Bridalilta ovat lupautuneet tekemään Sonjan puvun (ja ehkä minunkin). Aika on paras motivaattori ja kohta alkaa olla käsillä ne hetket, jolloin päätöksiä pukeutumisen suhteen on syytä tehdä. Heili Bridalin sesonki on tiivis ja työntäyteinen ja olemmekin ajatelleet auttaa Valentinia ja Iidaa tekemällä päätökset pukujen suhteen sesongin ulkopuolella.

Vaikka monta juttua on jo valmiiksi suunnitteltuna ja varattuna, niin monta yksittyiskohtaa on vielä järjestämättä. Pienin näistä ei suinkaan ole matkustaminen. Matkojen varaaminen otetaankin seuraavaksi työn alle. Olemme haaveilleet matkan pidentämisestä häiden jälkeen siten, että matkustamme hitaasti takaisin kotiin vieraillen eri paikoissa. Suuntautuuko matka Italiaan ja Kreikkaan vai mahdollisesti Englantiin ja Skotlantiin, ei vielä pysty sanomaan. Itse hääjuhlaan liittyvät muut seikat riippuvat täysin siitä miten saamme säästettyä rahaa. Harkintalistalla tärkeysjärjestyksessä ovat: valoköynnökset (fairy lights), pöytäliinat/astiat ja äänentoisto/DJ. Kyllä, valoköynnökset ovat tärkeimmät sillä ne tunnelman lisäksi tuovat valokuviin sitä pientä extraa, jota haluamme. Olemme ajatelleet juhlia ulkona sillä lokakuussa Ranskassa tämä on aivan mahdollista. Linnalla on riittävä määrä pöytiä ja tuoleja kaikille vieraille. Astioitakin löytynee tarvittava määrä. Vuokra-astiat itse juhlaan olisivat kätevä ratkaisu, sillä niiden tiskaamisen hoitaa yritys, jolta astiat vuokrataan. Olemme aloittaneet hääsoittolistojen tekemisen (Tunnelma ja Bileet) ja jonkinlainen äänentoisto tarvinnee vuokrata. DJ:n suhteen olemme hieman skeptisiä vielä.

Onneksi olemme molemmat projekti-ihmisiä ja nautimme asioiden järjestämisestä. Tällainen hääjuhla ei ole millään tavalla “avaimet käteen” -proggis vaan aikaa ja resursseja kuluu runsaasti. Tämä ei sovi kaikille. Sonja on ollut mukana isoissa produktioissa ja minulla on usean vuoden ravintola-alan työkokemus sekä kokemusta suurien konferenssien järjestämisestä. Olemme tässä mielessä etuoikeutettuja emmekä todellakaan lähde takamatkalta häiden järjestämiseen liittyvissä asioissa. Tällä hetkellä hääjuhlamme suunnitelmat ovat näin pitkällä. Muuttuuko jokin matkan varrella? Aivan varmasti muuttuu, mutta se ei haittaa. Tulen kyllä päivittämään tähän blogiin tasaisin väliajoin suunnitelmiamme. Toivottavasti näistä on apua myös muille pareille, jotka suunnittelevat häitään.

Previous
Previous

Auringonnousukuvaus

Next
Next

Keitä “pitää” kutsua häihin?