Mistä löytää LGBTIQA+ -ystävälliset palveluntarjoajat?
Mistä tiedän, että tämä henkilö tai palvelu on minulle turvallinen? Tämä on kysymys, jota LGBTIQA+ -ryhmiin kuuluvat ihmiset kysyvät itseltään ennen jokaista kohtaamista. Tämä kysymys kumpuaa vähemmistöstressistä ja jatkuvista syrjinnän kokemuksista.
Kuva: Tinksu Wessman
Olisi upeaa, jos minulla olisi tarjota lista kaikista niistä hääalan palveluntarjoajista, jotka ovat turvallisia, mutta minulla ei ole, sillä turvallisuuden määritteleminen ja siitä varmistuminen edellyttäisi pitkää ja huolellista taustatyötä. Tätä postausta varten en ole sitä tehnyt, vaan nyt käsittelen ennemmin niitä yleisiä ja yleistettävissä olevia sääntöjä, joiden perusteella voi arvioida palveluntarjoajan LGBTIQA+ -ystävällisyyttä.
Sateenkaarilippu
Aloitetaan huonoimmasta eli sateenkaarilipusta. Huonoin tämä on siksi, että se on palveluntarjoajille aivan liian helppo tapa julistautua “sateenkaariystävälliseksi”. Lipun voi lätkäistä oveen, sometileille ja kotisivuille. Se kertoo ehdottomasti siitä, että kyseisellä yrityksellä on pyrkimys toimia yhdenvertaisesti, mutta valitettavan usein se typistyy pinkkipesuksi.
Pride-kuukauden postaukset
Toiseksi huonoin on ehdottomasti Pride-kuukauden postaukset. Jos yritys postaan kerran vuodessa (kesäkuussa) kädenlämpöisiä “Love is love” -postauksia, mutta muun ajan vuodesta tuottaa pelkkää cisheteronormatiivista markkinointia, voi aika turvallisin mielin todeta, että kyseessä on yli 80% todennäköisyydellä pinkkipesu ja palveluntarjoaja ei ole oikeasti turvallinen.
“Kaikki ovat tervetulleita”
Tämä on lause, joka ei oikeasti tarkoita mitään eikä todellakaan takaa yhtään mitään. Se on lause, jonka kirjoittavat ne ihmiset, jotka eivät tunnista omaa asenteellisuuttaan tai ennakkoluulojaan. Hyvin usein tuo “kaikki” ei kuitenkaan takaa turvallista kohtaamista globaaliin enemmistöön kuuluville, vammaisille, lihaville, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille tai muutoin normatiivisten rakenteiden ulkopuolelle tai rajoille sijoittuville ihmisille.
Sosiaalisen median postaukset
Jos palveluntarjoajan sosiaalisen median postauksissa näkyvät LGBTIQA+ -vähemmistöihin kuuluvat ihmiset ympäri vuoden, ollaan hieman turvallisemmilla vesillä. Tämän jälkeen kannattaa arvioida miten vähemmistöt näkyvät postauksissa. Onko kyse ennemmin siitä, että vähemmistöjä käytetään tuomaan jotain lisäarvoa kampanjoille tai postauksille vai onko kyse siitä, että heitä kohdellaan samoin kuin cisheteroja postauksissa. Tällaisen eron arvioiminen vaatii aika pitkällistä perehtymistä kunkin toimijan postauksiin.
Kantaaottavuus
Ottaako palveluntarjoaja kantaa LGBTIQA+ -vähemmistöjen oikeuksiin liittyviin asioihin. Tämä on erinomainen kriteeri valita turvallisia palveluntarjoajia. Jos toimija osallistuu julkiseen keskusteluun aktiivisesti puolustaen vähemmistöjen ihmisoikeuksia, voidaan suurella todennäköisyydellä puhua palveluntarjoajasta, joka on turvallinen.
Antirasismi
LGBTIQA+ näkyvyys on Suomessa edelleen hyvin valkoista. Jos onnistut löytämään palveluntarjoajan, joka sitoutuu antirasismiin, tekee työtä oman valkoisuutensa kanssa sekä tekee näkyväksi LGBTIQA+ -vähemmistöjä omilla alustoillaan, niin silloin olet löytänyt harvinaisen helmen. Tämä palveluntarjoaja on myös todennäköisesti valmis, mahdollisen mokan sattuessa, korjaamaan omaa toimintaansa.
Kyky pyytää anteeksi
Koska olemme kaikki ihmisiä ja ihmisyyteen kuuluu mokaaminen, niin tavasta, jolla pyytää anteeksi voidaan päätellä paljon. Jos toimijan anteeksipyynnöt ovat luokkaa “pahoittelen loukkaantumistasi”, ei kyseessä ole turvallinen toimija. Sen sijaan anteeksipyynnöt, joissa pyydetään anteeksi mokaa ja osoitetaan selkeästi halua korjata omaa toimintaa, antavat viitteitä turvallisuudesta.
Mistä niitä sitten löytää?
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöillä on se ongelma, että he joutuvat yhä uudestaan etsimään ne toimijat, jotka ovat heille turvallisia. Työ on iso ja moni päätyy lopulta sietämään mikroagressioita saadakseen haluamansa palvelun. Lupaan löytää jonkun tavan tuottaa lista sellaisista palveluntarjoajista, jotka ovat oikeasti turvallisia. Tämä vaatii kuitenkin todella suuren määrän taustatyötä ja sen takia tällä hetkellä turvallisia toimijoita löytää vain itse etsimällä. Jos haluat vinkata mielestäsi hyvän toimijan, niin “Kysymyksiä” -sivun palautelaatikko on oikea paikka tiputtaa parhaat vinkit.